De Hydrangea macrophylla, oftewel de boerenhortensia is een zeer gewilde tuinplant. Bijna iedereen heeft er wel een in de tuin of op het terras zijn. Deze rijkelijk bloeiende plant is er in alle tinten roze, blauw en wit.
Plaats
De hydrangea macrophylla staat het beste op een plekje in de halfschaduw. Hij kan wel tegen direct zonlicht maar zal dan meer water nodig hebben en bij extreme hitte zullen de bloemen makkelijk verbranden. Dus op het heetst van de dag een beschut plekje is het beste. Een witte hydrangea macrophylla kan niet goed tegen direct zonlicht en zal verbranden.
Snoeien
In maart kunnen de dode bloemen boven de bloemknoppen afgeknipt worden. (deze beschermen in de winter de knoppen tegen de vorst.
Het beste kunt u jaarlijks een aantal oude takken tot onder aan de grond afknippen, dan krijgen nieuwe scheuten de kans om door te schieten en kan de struik zich verjongen.
Wanneer u vindt dat de plant veel te groot is geworden dan kunt u het beste de helft van de takken of zelfs alle takken afknippen zodat de plant opnieuw kan uitschieten. Op de nieuwe jonge stelen komen dan geen bloemen, of mogelijk bloeit deze iets later in de zomer (dat is afhankelijk van de soort).
Wanneer de knoppen zich al openen en er wordt nog nachtvorst voorspeld, dan is het verstandig om de plant af te dekken met bijvoorbeeld noppenfolie of speciaal doek dat de knoppen beschermt tegen bevriezen.
Bemesten
Het is aan te raden uw tuin jaarlijks te bemesten met een organische meststof zoals compost of een mestkorrel. Vraag bij een tuincentrum naar welke meststoffen zij adviseren en de dosering. Ook bekalken is belangrijk voor het onderhoud van uw bodem.
Water
Het is belangrijk om de plant met regelmaat water te geven, de kluit mag niet uitdrogen. Zeker wanneer de plant in bloei staat heeft deze extra veel water nodig. In een pot kunt u het beste dagelijks (en bij warme zomerse dagen zelfs meerdere keren per dag) controleren of de grond nog vochtig genoeg is. Een schoteltje onder de pot kan helpen voor extra water voor de plant bij warme dagen. En wanneer de planten in de volle grond staan kunt u het beste druppelslangen of een tuinslang gebruiken om water te geven, wanneer het water langzaam de grond in kan sijpelen komt het uiteindelijk bij de wortels van de plant terecht.
Kleur
Een vraag die wij vaak krijgen is: Hoe kan ik zorgen dat mijn hortensia blauw wordt of blijft? De kleur heeft te maken met de pH en elementen in de bodem. Een zure grond die veel ijzer en aluminium bevat maakt dat je blauwe hortensia’s mooi op kleur blijven. Kalkhoudende grond of grond die weinig ijzer of aluminium bevat zorgt dat de hortensia’s juist roze kleuren.
U kunt Kali-aluin of speciale hortensiamest gebruiken om de hortensia blauw te kleuren.